16833516_1353909074629270_1003341217_o

Problematyka dotycząca kulinariów coraz częściej staje się przedmiotem refleksji naukowej. W tym numerze „Pracowni Kultury” chcemy spojrzeć na współczesną kulturę przez pryzmat jedzenia. Koncentrujemy się przede wszystkim na kulturze polskiej. Pragniemy pokazać zmiany, jakie zaszły w niej na przestrzeni ostatnich 30 lat, zarówno pod wpływem czynników wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Interesują nas też tendencje, które dopiero zaczynają pojawiać się w naszej kulturze kulinarnej, takie jak targi śniadaniowe czy festiwale kulinarne. Jak na nasze decyzje żywieniowe wpływają kulinarne mody i trendy? W jaki sposób kulinaria kształtują naszą tożsamość kulturową? Czy w dobie Instagrama stół nadal spełnia swoje dotychczasowe funkcje?
Zachęcamy Państwa do nadsyłania artykułów w ramach poniższych tematów, jesteśmy jednak otwarci także na inne zagadnienia, związane ze współczesną kulturą jedzenia.

1. Zmiany w polskiej kulturze kulinarnej
2. Jedzenie lokalne, jedzenie globalne
3. Nowe ruchy i trendy dotyczące jedzenia
4. Jedzenie jako dziedzictwo kultury
5. Kulinaria w sztuce
6. Współczesne media związane z kulinariami

Redaktorzy numeru: Dominika Zagrodzka, Dominika Piecha

Prosimy o przysyłanie artykułów, a także kierowanie wszelkich zapytań na adres mailowy: domzagr@gmail.com
Termin zgłoszeń: 7 kwietnia 2017 /// termin przedłużony: 7 maja 2017

fot. Dominika Zagrodzka